Granada

Φτάνοντας στη Γρανάδα, η πρώτη μας σκέψη φυσικά ήταν το φαγητό. Ήταν αργά το απόγευμα και οι επιλογές μας, η εξής μια… Tapas !!! 

Tapa’s History

Πριν πούμε περισσότερα,  εδώ σας έχω λίγα λόγια για την ιστορία της tapas: 

«Tapas στα Ισπανικά σημαίνει κάλυμμα, καπάκι.

Οι Ανδαλούσιοι πανδοχείς χρησιμοποιούσαν πολύ λεπτές φέτες ψωμιού, για να καλύψουν τα ποτήρια του κρασιού που πρόσφεραν στους περαστικούς, προφυλάσσοντάς τα έτσι απο την σκόνη. Πάνω στις λεπτές φέτες ψωμιού δεν άργησαν να προστεθούν τυρί και αλλαντικά, για να φθάσουμε στην σημερινή μορφή των tapas που αποτελούνται απο ποικιλία κρεατικών, λαχανικών, πουλερικών, ψαρικών, σε μέγεθος μπουκιάς, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να συνοδεύσει το κρασί ή την μπύρα.

Λέγεται ότι ο βασιλιάς Αλφόνσο ο 10ος, διέταξε όλα τα μπαρ στη Καστίλη να μην σερβίρουν κρασί αν δεν συνοδεύεται απο φαγητό, με σκοπό να αποτραπεί η γρήγορη μέθη των κατοίκων.»

Και ξεκινάμε. Στη διαδρομή προς την αναζήτηση ενός καλού εστιατορίου, ή όπως στη δίκη μας περίπτωση, του καλύτερου tapas bar, πρέπει σίγουρα να αποφύγετε τα μαγαζιά που γράφουν με μεγάλα γράμματα «Gourmet Εxperience», σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά σημεία μέσα κι έξω απο το κατάστημα! Τρανό παράδειγμα απογοήτευσης το «Pinot Noir». Μέτριο εώς κακό το φαγητό και υπερβολικά ακριβό για το περιβάλλον και την εξυπηρέτηση που προσφέρει. Στα πιο απλά θα φάτε πολύ καλύτερα και πολύ πιο οικονομικά.

Los Diamandes

«Los diamandes». Στο κέντρο της πόλης. Ένα απο τα πιο παλιά tapas, πάντα γεμάτο ασφυκτικά. Ό,τι και να δοκιμάσετε από το μενού ή tapas, θα ειναι σούπερ φρέσκο. Αμμοσωλήνες, αχιβάδες, λευκή γαρίδα στη σχάρα, παέγια και φυσικά όπως είθισται, μαζί με την μπύρα σας ή το κρασί σας, σας φέρνουν κάθε φορά και ενα διαφορετικό tapas. Οι τιμές ειναι καλές, αν σκεφτείτε, ότι τα tapas ειναι πάντα προσφορά του καταστήματος.

Την επόμενη μέρα…

Μετά απο πολύ ψάξιμο, για το πρωινό μας καταλήξαμε στο «La Milagrosa». Μια καλή λύση για να ξεκινήσεις τη μέρα σου!
Jamon και φρέσκο ψωμί, γιαούρτι με granola και καφέ. Εκτός απο τους κλασικούς καφέδες, δοκιμάστε τον Bon Bon με ζαχαρούχο γαλα αλλά και ροφήματα σοκολάτας που θα σας θυμίσουν σίγουρα την παιδική σας ηλικία.

Φροντίσαμε να είμαστε εγκρατείς, γιατί δεν θα κλείναμε το πρωινό μας τόσο γρήγορα… 😛

Churreria Alhambra

Επόμενη στάση: «Churreria Alhambra». Τα καλύτερα churros (παραδοσιακή λιχουδιά) στην Ανδαλουσία. Δυο ροφήματα σοκολάτας και μια μεγάλη μερίδα churros που δεν κόστισαν παραπάνω απο 6€ όλα μαζί!!! Και τώρα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι κλείσαμε το πρωινό μας.

Για την χώνεψη, το καλύτερο που είχαμε να κάνουμε ήταν να περπατήσουμε μέχρι τον επόμενο προορισμό. Σχεδόν δηλαδή… γιατι πήραμε και το λεωφορείο έτσι για την εμπειρία! 😉

Από το κέντρο της Γρανάδας, σε τριάντα λεπτά βρέθηκαμε στο λόφο του San Nicolas με θέα την Alhambra, το κόκκινο φρούριο, μέσα στο οποίο το 1527 ανεγέρθηκε το παλάτι του Καρόλου Ε’, αλλά και τον ποταμό Darro. Νομίζω αυτό είναι το πιο ρομαντικό σημείο της Γρανάδας. Δίπλα στον ναό του Αγίου Νικολάου, είναι το φημισμένο «Kiki Bar tapas variadas».

Τι φάγαμε? JAMON από μαύρο χοίρο κομμένο λεπτά πάντα με μαχαίρι. Κατσικίσιο τυρί, παλαιωμένο ψητό στο φούρνο, ουρά ταύρου μαζί με JAMON, αρακά , καρότο, φασολάκια, ντομάτα και αμύγδαλα (παραδοσιακή συνταγή, κλασική για τους Ισπανούς) και τεράστια ποικιλία απο Gin & Tonic που είναι από τα αγαπημένα τους ποτά. Θέλαμε να δοκιμάσουμε και μάγουλα τόνου, αλλά μάλλον δεν τα προλάβαμε. Αξίζει για τη θέα που έχει, τα απλά αλλά καλοφτιαγμένα φαγητά του, αλλά και τους εξαιρετικούς πλανόδιους μουσικούς που εχει πάντα απέξω.

Κάνοντας μια αρκετά μεγάλη βόλτα στη Γρανάδα, περπατώντας προσπεράσαμε πολλά μαγαζιά που είχαν κρεμασμένα στο ταβάνι τους δεκάδες Jamon λευκά και μαύρα, λες και συναγωνίζονται το ένα το άλλο στην ποιότητα, αλλά και την ποσότητα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα καταστήματα με τρόφιμα, αλλά και στα εστιατόρια και tapas.

Το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε τι εστί Jamon, είναι το «San Agustin mercado centre» κάτι σαν την δική μας Βαρβάκειο, αλλά λίγο πιο εκλεπτισμένη. Κάτι σαν πολλά Delicatessen μαζεμένα στον ίδιο χώρο. Α! Και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παλαιωμένο κατσικίσιο τυρί.